Μελέτη για τον Γεράσιμο Σκλάβο και το έργο του

Περιγραφή Βιβλίου Περιεχόμενα Downloads Συγγραφέας Αίτηση για Δείγμα Βιβλίου
Περιγραφή Βιβλίου

Η έκδοση του παρόντος τόμου μετά από μακρόχρονη προετοιμασία και συγγραφική προσπάθεια απαντά σε περισσότερες ανάγκες και συνάμα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό της βιβλιογραφίας σε θέματα θεωρίας και ιστορίας της τέχνης, και ειδικότερα της μοντέρνας.

Τα κείμενα που συγκροτούν τον τόμο είναι δοκίμια, τα οποία αναφέρονται στη διερεύνηση σε βάθος της ζωής και του έργου του μεγάλου καλλιτέχνη της πρωτοπορίας Γ. Σκλάβου, με αναφορά το Παρίσι του μοντερνισμού, της κριτικής και της ριζοσπαστικής απελευθερωτικής κοινωνικής, αισθητικής και καλλιτεχνικής δράσης.

 

Έγραψαν για το βιβλίο μας

Άρθρο της Σοφίας Αράβου-Παπαδάτου στο Kefaloniastatus.gr

Άρθρο του Κώστα Ευαγγελάτου στο Kefalonianews.gr

Άρθρο του Κώστα Ευαγγελάτου στο Kefaloniamagazine.gr

Άρθρο του Κώστα Ευαγγελάτου στο inkefalonia.gr

Περιεχόμενα

Αντί Εισαγωγής

Η διαμόρφωση της θεώρησης του κόσμου του Σκλάβου - αισθητική και σύγχρονη τραγική συνείδηση
Aισθητική και ιδεολογία
Η Αφαίρεση και η τραγική θεώρηση
Τα όρια της τραγικής θεώρησης
Ο Σκλάβος και η ελληνική πρωτοπορία του Παρισιού
Ο Σκλάβος και η τεχνική
Η κοινωνική διάσταση της Αφαίρεσης
Τα ιστορικά όρια της ουτοπίας
Ο ιδεολογικός ριζοσπαστισμός και τα αδιέξοδά του
Το νόημα της εξέγερσης της υποκειμενικότητας
Η διαλεκτική της τραγικότητας ή η τραγικότητα της διαλεκτικής
Προς μια εμμενή αρνητικότητα
Ο Σκλάβος, τα Επτάνησα, ο Μοντερνισμός
Επίλογος
Υστερόγραφο

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα
Έργα του Γεράσιμου Σκλάβου
Βιογραφικό του Συγγραφέα

Downloads Συγγραφέας

Συγγραφείς

Συγγραφέας Βιογραφικό
Φιορεβάντες Βασίλειος

Φιορεβάντες Βασίλειος

Ο Βασίλης Φιοραβάντες γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1952. Θήτευσε στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά στα δύσκολα και γόνιμα χρόνια της δικτατορίας και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, στο πλαίσιο ενός μαχόμενου μαρξισμού, και μετά το 1976 κατέφυγε στο Παρίσι. Μετά από σπουδές στην τεχνολογία και την πληροφορική, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του δίπλωμα στη φιλοσοφία της τέχνης, στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), υπό τη διεύθυνση των Francois Chatelet και Olivier Revault d'Allonnes, σχετικά με το έργο του γλύπτη Γ. Σκλάβου. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στη συνέχεια εξελέγη αναπληρωτής και έπειτα, τακτικός καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα ΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει αντικείμενα σχετικά με τη θεωρία και τη φιλοσοφία του πολιτισμού, της τέχνης και την κοινωνική θεωρία, προσπαθώντας συγχρόνως να δημιουργήσει κριτικές και σφαιρικές θεωρήσεις. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά ("Σήμα", "Εικαστικά", "Μαρξιστικό Δελτίο", κ.ά.) και έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια στην "Ελευθεροτυπία", στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", το "Βήμα", κ.ά. Έχει συνεργαστεί με ερευνητικά ιδρύματα, παν/μια και σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει διευθύνει ερευνητικά προγράμματα και έχει οργανώσει επιστημονικά συμπόσια και συνέδρια. Είναι επιστημονικός σύμβουλος σε φορείς, έχει διευθύνει επιστημονικές εκδοτικές σειρές, έχει δημιουργήσει αφιερώματα σε περιοδικά για τη σχολή της Φρανκφούρτης κ.ά. και είναι μέλος επιστημονικών συλλόγων, επιτροπών, εταιρειών κ.ά. Βασική αρχή που προσδιορίζει το έργο του είναι η διαρκής αναζήτηση και επεξεργασία μορφών συλλογικής και ατομικής χειραφέτησης. Η διδασκαλία του, υπ' αυτή την οπτική, και δεδομένης της καθοριστικής επίδρασής του από τους δύο μεγάλους δασκάλους του, συνάδει με αυτή τη θεώρηση, και επιπλέον προσπαθεί να παράγει και ν' αναπαράγει το ιδεώδες της απελευθέρωσης δια μέσου της συνειδητής κατάκτησης της γνώσης και της βαθύτερης κατανόησης και επικοινωνίας με την τέχνη. 

Αίτηση για Δείγμα Βιβλίου

*Δωρεάν αντίτυπα αποστέλλονται αποκλειστικά σε Ακαδημαϊκό προσωπικό Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Translation missing: el.general.search.loading