Εγχειρίδιο Διοίκησης Μουσείων

Περιγραφή Προϊόντος Περιεχόμενα Downloads Συγγραφείς Δωρεάν Αντίτυπο Αξιολόγησης
Περιγραφή Προϊόντος

Το Εγχειρίδιο Διοίκησης Μουσείων των G.D. Lord & B. Lord παρουσιάζει εκτενώς και αναλυτικά τις αρχές ενός μουσείου, τους τρόπους με τους οποίους συνεργάζονται οι άνθρωποι ενός μουσείου, για να επιτύχουν τους σκοπούς του, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία, μικρά και μεγάλα, μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά. Η έκδοση αυτή παρέχει ενημερωμένη πληροφόρηση για μουσειακές πρακτικές, με στόχο να ικανοποιήσει τις τρέχουσες ανάγκες των επαγγελματιών του μουσειακού χώρου. Νέες και σύγχρονες μελέτες περιπτώσεων από επαγγελματίες μουσείων και πινακοθηκών ανά τον κόσμο ζωντανεύουν τις αρχές αυτές με την κατάθεση προσωπικών εμπειριών για τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα της λειτουργίας των μουσείων σήμερα.

Η ανά χείρας έκδοση στα ελληνικά έγινε το 2017 με τη συνεργασία ερευνητών και καθηγητών του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με σκοπό την εξυπηρέτηση διδακτικών, ερευνητικών και πρακτικών μουσειολογικών αναγκών.

  

Είπαν για το βιβλίο

«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του έντονου ανταγωνισμού για τις συλλογές, τις οικονομικές συνεισφορές και για τη δημιουργία νέου κοινού, τα μουσεία πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις μέσω της προώθησης της καινοτομίας και της ανάπτυξης στρατηγικών συμμαχιών παγκοσμίως, με σκοπό τη δημιουργία εμπειριών που επικαλούνται το συναίσθημα. Το βιβλίο αυτό παρέχει στους επαγγελματίες του χώρου της τέχνης πολύτιμες συμβουλές και καθοδήγηση, ώστε να οριστεί η θέση των μουσείων σε ένα ιδιαίτερα αυξανόμενο και σύνθετο πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό πλαίσιο, στο οποίο ζούμε

-Juan Ignacio Vidarte, Γενικός διευθυντής, Μουσείο Guggenheim, Μπιλμπάο
Διευθύνων σύμβουλος Διεθνών Στρατηγικών, Ίδρυμα Solomon R. Guggenheim

 

Περιεχόμενα

Περιεχόμενα
Μελέτες Περίπτωσης
Σχεδιαγράμματα
Πίνακες
Σχετικά με τους συντελεστές
Πρόλογος
Ευχαριστίες
Πρόλογος Ελληνικής Έκδοσης

Κεφάλαιο 1 ΓΙΑΤΙ: Οι στόχοι της Διοίκησης του Μουσείου
1.1 Ο σκοπός της Διοίκησης
1.2 Ιδρυτικές Δηλώσεις
1.3 Ο ρόλος της διοίκησης στα μουσεία

Κεφάλαιο 2 ΠΟΙΟΣ: Η Δομή του Μουσειακού Οργανισμού
2.1 Τρόποι διακυβέρνησης
2.2 Το συμβούλιο
2.3 Το προσωπικό του μουσείου
2.4 Ο ρόλος των εθελοντών
2.5 Οι μεταβαλλόμενοι ρόλοι στο μουσείο

Κεφάλαιο 3 ΠΩΣ: Μέθοδοι της Διοίκησης Μουσείων
3.1 Ο ρόλος της ανώτατης διοίκησης
3.2 Διαχείριση συλλογών
3.3 Διαχείριση προγραμμάτων για το κοινό
3.4 Σχεδιασμός και διαχείριση εγκαταστάσεων
3.5 Οικονομική διαχείριση

Επίλογος
Μελέτες Περίπτωσης από την Ελληνική Πραγματικότητα
Παράρτημα: Περιγραφή θέσεων εργασίας
Γλωσσάριο

Downloads Συγγραφείς

Συγγραφείς

Συγγραφέας Βιογραφικό
Gail Dexter Lord | Disigma Store

Gail Dexter Lord

H Gail Dexter Lord, είναι συνιδρύτρια και συν-διευθύντρια, μαζί με τον άντρα της Barry, της Lord Cultural Resources. Απόφοιτος Ιστορίας από το University of Toronto, η Gail ήταν κριτικός τέχνης για το Toronto Star και δίδαξε ιστορία της τέχνης στο Ryerson University. Το 1983 η Gail και ο Barry εξέδωσαν το Planning Our Museums (National Museums of Canada), το οποίο ήταν το πρώτο βιβλίο διεθνώς για τον σχεδιασμό Μουσείων. Από τότε, έχει γίνει γνωστή με εξαιρετική φήμη, όχι μόνο ως μια από τις εξέχουσες Σχεδιάστριες Μουσείων διεθνώς, αλλά και ως μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες για τα μουσεία και τον πολιτισμό. Έχει παραδώσει σεμινάρια Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων στο University of Victoria και σε άλλους χώρους. Τώρα προσκαλείται ως κεντρική ομιλήτρια στα μεγαλύτερα συνέδρια μουσείων διεθνώς. Η Gail διεύθυνε εκατοντάδες Έργα Σχεδιασμού και Διοίκησης για μεγάλα και μικρά Μουσεία στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Το 1989 η ίδια και ο Barryήταν συν-συγγραφείς με τον John Nicks του The Cost of Collecting. Ένα από τα πολλά νέα μουσεία που βοήθησε να δημιουργηθεί είναι το Μουσείο Αφρικανικής Διασποράς (Museum of the African Diaspora) στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο αποτελεί και αντικείμενο Μελέτης Περίπτωσης στο Βιβλίο. Η Gail ήταν υπεύθυνη διαχείρισης εκ μέρους της Lord Cultural Resources στο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Αμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού (National Museum of African American History and Culture), που αποτελεί μέρος του Ινστιτούτου Smithsonian για το εθνικό ταχυδρομείο (National Mall) στην Ουάσινγκτον. Έχοντας γράψει και εκδόσει τη σειρά εγχειριδίων για Μουσεία με τον Barry, το 2007 η Gail έγραψε μαζί με την Kate Markert το The Manual of Strategic Planning for Museums. Με τον Barry είναι συν-συγγραφείς τόσο της πρώτης έκδοσης αυτού του Βιβλίου (1997) όσο και δεύτερης έκδοσης.

Barry Lord | Disigma Store

Barry Lord

Ο Barry Lord είναι ο συνιδρυτής και συν-διευθυντής της Lord Cultural Resources, τη μεγαλύτερη εταιρία παγκοσμίως εξειδικευμένη στον σχεδιασμό και διαχείριση / διοίκηση των πολιτιστικών οργανισμών. Γεννημένος στο Χάμιλτον του Οντάριο, αποφοίτησε από το McMaster University, και εργάστηκε στο Harvard University. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός στην Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά (National Gallery of Canada), στην Οτάβα, τα καλοκαίρια. Μετά την αποφοίτησή του από το πρόγραμμα εκπαίδευσης της Εθνικής Πινακοθήκης του Καναδά (National Gallery’s Museum Training Course), o Barry εργάστηκε ως βοηθός επιμελητή στο Vancouver Art Gallery και ως επιμελητής τέχνης στο New Brunswick Museum στο Σεντ Τζον, πριν να γίνει εκδότης του artscanada, του σημαντικότερου περιοδικού τέχνης σε εθνικό επίπεδο στον Καναδά. Ο Barry μετέπειτα επέστρεψε στην Εθνική Πινακοθήκη, ως επικεφαλής των υπηρεσιών εκπαίδευσης και αργότερα υπηρέτησε στην Ένωση Εθνικών Μουσείων (National Museums Corporation)στην Οτάβα, ως βοηθός Διευθυντή Προγραμμάτων Υποστήριξης Μουσείων (Museum Assistance Programs). Έχοντας διδάξει ιστορία της τέχνης, σε διάφορα πανεπιστήμια του Καναδά, ο Barryδιδάσκει και παραδίδει σεμινάρια για τον σχεδιασμό και τη Διοίκηση Μουσείων σε πανεπιστήμια και μουσεία διεθνώς. Ο ίδιος και η γυναίκα του Gail, ιδρύσαν την Lord Cultural Resources το 1981, ενώ παράλληλα έχει ηγηθεί εκατοντάδων στρατηγικών σχεδιασμών Μουσείων στην Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία. Είναι καταξιωμένος ιστορικός τέχνης, κριτικός και συγγραφέας του The History of Painting in Canada (1974), είναι πλέον γνωστός ως συν-συγγραφέας και Εκδότης, με την Gail, του Planning Our Museums / La Planification de Musées (1983) και της σειράς Διοίκησης Μουσείων, που συμπεριλαμβάνει τον παρόντα τόμο The Manual of Museum Management, δεύτερη έκδοση, την πρώτη έκδοση που δημοσιεύτηκε το 1997, και το The Manual of Museum Planning (1η εκδ., 1991, 2η εκδ., 1999), το The Manual of Museum Exhibitions (2002), και το The Manual of Museum Learning (2007).

Κωσταγιόλας Πέτρος | Disigma Store

Κωσταγιόλας Πέτρος

O Πέτρος Α. Κωσταγιόλας είναι μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής «Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Πληροφόρησης» στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Εκπόνησε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μπίρμινχαμ (Μεγάλη Βρετανία) με υποτροφία και το έργο του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με υψηλό δείκτη επίδρασης. Μεταξύ άλλων είναι συν-συγγραφέας πέντε βιβλίων διοίκησης στα Ελληνικά και συγγραφέας ενός ξενόγλωσσου βιβλίου, το οποίο έχει εκδοθεί στον διεθνή επιστημονικό εκδοτικό οίκο Chandos-Elsevier publisher και έχει επιμεληθεί μεταφράσεις βιβλίων και διεθνώς συλλογικών τόμων. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Robert Gordon (Μεγάλη Βρετανία, Aberdeen), Καθηγητής – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας ΔΜΥ50 του ΠΜΣ «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» στο ΕΑΠ. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν θεωρητικά και εφαρμοσμένα ζητήματα διοίκησης υπηρεσιών πληροφόρησης, διαχείρισης διανοητικών πόρων και διοίκησης ποιότητας, όπως επίσης και ζητήματα επιδράσεων της πληροφοριακής συμπεριφοράς στη λήψη αποφάσεων σε διάφορα περιβάλλοντα και στην ανάπτυξη υπηρεσιών πληροφόρησης.

Παπαϊωάννου Γεώργιος | Disigma Store

Παπαϊωάννου Γεώργιος

Ο Παπαϊωάννου Γεώργιος γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Αριστούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (με υποτροφία στο University College London και στο King’s College London), ειδικεύτηκε στην προβολή του πολιτισμικού αποθέματος και σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών στην αρχαιολογία, στη μουσειολογία και στον πολιτισμό. Από το 2009 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, όπου σήμερα υπηρετεί στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Μουσειολογία – σύνθεση και αξιοποίηση μουσειακών χώρων με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας». Ο Γεώργιος Απ. Παπαϊωάννου διευθύνει και συμμετέχει σε διεθνή χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα, σε διεθνή έργα πολιτισμικών εργασιών και σε μουσειολογικές δράσεις στη Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο (Ελλάδα, Κύπρο, Συρία, Ιορδανία, Ομάν), όπου έχει ιδρύσει και οργανώσει μουσεία και μουσειακούς χώρους. Έχει ευρύ και βραβευμένο επιστημονικό και διοικητικό έργο. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας (Ιόνιο, Πατρών, Ιωαννίνων) και του εξωτερικού (Λονδίνου, Αδελαΐδας, Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου) και δίδει έμφαση στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω εφαρμογών των νέων τεχνολογιών. Υπήρξε εκπαιδευτικός και Διευθυντής σχολείου στην Ελληνική παροικιακή εκπαίδευση Μ. Βρετανίας. Είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής (HSNES) και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Δωρεάν Αντίτυπο Αξιολόγησης

*Δωρεάν αντίτυπα αποστέλλονται αποκλειστικά σε Ακαδημαϊκό προσωπικό Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Translation missing: el.general.search.loading