Εγκυκλοπαίδεια των Θαλάσσιων Επιστημών

Περιγραφή Προϊόντος Περιεχόμενα Downloads Συγγραφείς Δωρεάν Αντίτυπο Αξιολόγησης
Περιγραφή Προϊόντος

Οι ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στον θαλάσσιο χώρο τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν φέρει σε επαφή με τις θαλάσσιες επιστήμες ευρύ φάσμα επιστημονικών ειδικοτήτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Λιμενικά έργα, υδατοκαλλιέργειες, υδατοδρόμια, ζώνες ναυσιπλοΐας, θαλάσσια αιολικά πάρκα, εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου, ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες, απαιτούν την συμβολή μηχανικών, τεχνικών, διοικητικών στελεχών, περιβαλλοντολόγων, αρχαιολόγων, νομικών, φυσικών, χημικών και γεωλόγων, πέραν των ωκεανογράφων και γενικά θαλασσίων επιστημόνων. Παράλληλα προωθείται η ιδέα της γαλάζιας ανάπτυξης (blue-growth), στα οφέλη της οποίας αποβλέπουν σχεδόν όλα τα παράκτια κράτη. Όλες αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν προσωπικό που ακόμα και αν δεν έχει σπουδάσει το θαλάσσιο περιβάλλον, θα πρέπει να έχει στοιχειώδη γνώση εννοιών, φαινομένων και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το βιβλίο αυτό, συλλογή 1200 περίπου λημμάτων σχετικών με τις θαλάσσιες επιστήμες, παρέχει στο χρήστη του συνοπτική, ακριβή και άμεση πληροφόρηση σε θέματα που εμφανίζονται συχνά σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον θαλάσσιο χώρο. Γενικός κανόνας που έχει τεθεί από τον συγγραφέα είναι η έκταση των λημμάτων να μην υπερβαίνει τις 300 λέξεις. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες, όπου κρίθηκε ότι ο παραπάνω περιορισμός θα λειτουργούσε σε βάρος της ποιότητος. Παρά το γεγονός ότι ο παρών τόμος δεν υποκαθιστά τα συγγράμματα ωκεανογραφίας, θαλάσσιας τεχνολογίας και διεθνούς θεσμικού πλαισίου, εκτιμάται ότι αποτελεί χρήσιμο βοήθημα και για τους σπουδαστές των οποίων το πρόγραμμα σπουδών τους περιλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Σχετικά με το βιβλίο και τη χρήση του
Εικονογράφηση του τόμου και ευχαριστίες
Λήμματα
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
Βιβλιογραφία Ελληνική
Βιβλιογραφία Διεθνής
Παράρτημα Ι Πίνακες του παρόντος τόμου
Παράρτημα ΙΙ Εικόνες του παρόντος τόμου
Παράρτημα ΙΙΙ Συνήθεις μονάδες μέτρησης στις θαλάσσιες επιστήμες
Παράρτημα ΙV Κύρια χαρακτηριστικά κόλπων και θαλασσών του παρόντος τόμου
Παράρτημα V Ευρετήριο λημμάτων στην Αγγλική

Downloads Συγγραφείς

Συγγραφείς

Συγγραφέας Βιογραφικό
Καρύδης Μιχαήλ | Disigma Store

Καρύδης Μιχαήλ

Ο Μιχάλης Καρύδης σπούδασε Φυσιογνωστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου και αποφοίτησε το 1973. Εκπαιδεύτηκε ως διδακτορικός υπότροφος του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος», στο Εργαστήριο Υδροβιολογίας (1973-1975) σε θέματα φυσιολογίας και οικολογίας του φυτοπλαγκτού. Συνέχισε τις σπουδές του στο Department of Marine Sciences του University College of North Wales (UK), όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D. 1978). Συνέχισε την επαγγελματική του δραστηριότητα ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Υδροβιολογίας του ΚΠΕ Δημόκριτος με κύριο αντικείμενο τον ευτροφισμό του Σαρωνικού Κόλπου. Έκτοτε ασχολείται με το θέμα του ευτροφισμού μέχρι σήμερα. Το 1982 ανέλαβε την διεύθυνση του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου (Ενυδρείο). Το 1986, ως μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκλέχθηκε και μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος. Το 1998 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του ανέθεσε την οργάνωση και τη λειτουργία του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, κατόπιν μετακλήσεως του από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Στο νεοσύστατο Τμήμα,  παρέμεινε Πρόεδρος μέχρι το 2006. Έκτοτε ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το ερευνητικό του έργο.  Πέραν του ευτροφισμού ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί με θαλάσσια τοξικολογία, οικολογία παρακτίων οικοσυστημάτων, παράκτια διαχείριση καθώς επίσης και με θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του έχει δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης συγγράψει βιβλία για το θαλάσσιο περιβάλλον. Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και εμπειρογνώμων σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, UNEP). Παράλληλα, προσκεκλημένος μέσω του προγράμματος Erasmus έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας, Πολωνίας και Φιλανδίας. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με ιστιοπλοΐα, ζωγραφική και πεζοπορικές αποδράσεις, κυρίως στο νησί της Λέσβου.

Δωρεάν Αντίτυπο Αξιολόγησης

*Δωρεάν αντίτυπα αποστέλλονται αποκλειστικά σε Ακαδημαϊκό προσωπικό Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Translation missing: el.general.search.loading